Raptor Icoon Blog
Geschreven door RCG
30 március 2023

Hoe een retainer sling helpt bij het beschermen van karpers

Producten, TIps

Een retainer sling is een speciaal ontworpen opbergzak die karpers tijdelijk kan vasthouden terwijl ze nog in het water worden gehouden. Het is een belangrijk hulpmiddel voor karpervissers zodat de vis veilig kan worden bewaard terwijl je bezig bent met andere zaken zoals het klaarmaken van je camera-apparatuur om foto’s te maken van de vis, het wegen van de vis of het voorbereiden van de onthakingsmat.

Kortom, een retainer sling is een belangrijk hulpmiddel voor karpervissers omdat het kan helpen om de vis veilig te houden terwijl je bezig bent met andere taken na de vangst.

Berg na het gebruik je spullen op in de RCG Stinkbag. Zo houd je de natte spullen en nare geurtjes uit je auto.

Wat zijn de voordelen bij het gebruiken van een retainer sling?

 • Veiligheid van de vis – Een retainer sling kan helpen de vis veilig vast te houden terwijl je hem voorbereidt om te worden teruggezet. Gebruik de sling tevens om wanneer je de vis in het schepnet hebt deze met het net in de sling uit het water te tillen en naar de onthakingsmat te dragen.
 • Betere foto’s – Gebruik de sling ook in/op de onthakingsmat. Door de vis in de sling te houden kun je hem beter positioneren en draaien en daarmee eenvoudiger fotograferen. 
 • Gemakkelijker wegen van de vis – Een retainer sling kan ook worden gebruikt als een weigh sling om de vis nauwkeurig te wegen.

Verkrijgbare kleuren

De RCG retainer sling is verkrijgbaar in de kleuren olijfgroen en camouflage.

Wil je de sling compact opbergen? Gebruik dan de bijgeleverde sleeve. Zo neem je de sling eenvoudig mee en neemt deze niet veel ruimte in.

Zo gebruik je een retainer sling

 • Nat maken van de sling – Plaats de sling in het water voordat je deze gaat gebruiken.  
 • Karper in de sling plaatsen – Plaats de vis voorzichtig in de retainer sling en houd de vis daarbij zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak of op een dikke onthakingsmat.  
 • Bevestig de sling stevig – Bevestig de sling stevig aan de kant van het water. Gebruik hiervoor de meegeleverde bevestigingsmiddelen. Zorg ervoor dat de sling stevig vastzit en niet kan los raken. Hang de retainer sling weg op een veilige plek in het water met voldoende zuurstof.
 • Controleer de vis – Controleer de vis regelmatig in de retainer sling. Zo zorg je ervoor dat hij nog steeds veilig en gezond is. Zorg ervoor dat de vis voldoende zuurstof krijgt en geen verwondingen oploopt.
 • Je vangst wegen – Weeg de vis in de retainer sling. Dit doe je door de metalen ogen aan een weegschaal te hangen. Zo hoef je de vis ook niet te veel te verplaatsen, wat zorgt voor minder stress bij de karper.
 • Niet te lang in de sling – Houd de vis niet langer dan nodig in de retainer sling. Zo voorkom je stress bij de vis.
 • Terugzetten van de vis – Zorg dat de vis niet uit de sling kan glijden: alle ritsen dienen volledig dicht te zijn. Plaatst de sling terug in het water en open de ritsen. Laat de vis voorzichtig uit de sling glijden en zorg ervoor dat de vis goed weg zwemt voordat je deze volledig loslaat.

Tips voor het onderhouden van jouw retainer sling

Het is belangrijk om je sling regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Zo zorg je ervoor dat hij veilig en effectief blijft. Hieronder staan enkele tips voor het schoonmaken en onderhouden van je retainer sling:

 • Afspoelen – Spoel de sling af met zoet water om eventuele vuil- en zandresten te verwijderen. Dit helpt om de levensduur van de sling te verlengen en een volgende vangst niet te beschadigen.
 • Gebruik geen chemicaliën – Gebruik geen chemicaliën of agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of wasmiddel, om de sling te reinigen. Dit kan de structuur van de sling aantasten en de vis schaden.
 • Controleer de retainer sling regelmatig op schade – Controleer de sling regelmatig op scheuren, gaten en andere beschadigingen. Vervang de sling als er tekenen van slijtage zijn of als er scheuren. Zo breng je de veiligheid van de vis niet in gevaar.
 • Bewaar de sling droog en uit direct zonlicht – Bewaar de sling op een droge plaats uit direct zonlicht. Zo verleng je de levensduur van de sling
Bevásárló kosár0
Er bevinden zich geen producten in de winkelwagen